Voor een beter begrijpen van Vincent van Gogh

Kort nadat Vincent werd afgewezen door zijn grote liefde, Kee Vos, ontmoette hij Sien, een zwangere vrouw, die op straat haar brood moest verdienen … met haar zou Vincent 2 jaar samenleven (1882 – 1884).

Zijn bewondering voor Paul Gauguin, met wie Vincent later in een zeer gespannen relatie zou samenwerken en die uiteindelijk zou culmineren in een dramatisch conflict, waarbij hij zijn oor afsneed, het in een envelop stak en naar een meisje van plezier bracht
(december 1888).

Zijn vrijwillige opname in het krankzinnigengesticht van Saint-Rémy (mei 1889).

Een jaar later ontslag uit deze instelling met volgende afsluitende aantekening van de behandelende arts:
‘De zieke, die doorgaans kalm was, heeft tijdens zijn verblijf in deze inrichting verschillende aanvallen gehad met een duur van twee weken tot een maand. Tijdens die aanvallen was de patient ten prooi aan verschillende angsten en hij heeft bij herhaling getracht zich te vergiftigen door bijvoorbeeld de verf in te slikken waarvan hij zich bediende bij het schilderen. Tussen die aanvallen in was de patient volkomen kalm en helder van geest. Hij hield zich dan met veel vuur bezig met het schilderen. Vandaag verzoekt hij te mogen vertrekken om in het noorden van Frankrijk te gaan wonen, in de hoop dat het klimaat daar beter voor hem zal zijn’ (mei 1890).

Op zondag 27 juli 1890 probeert Vincent van Gogh in een korenveld achter het kasteel van Auvers zelfmoord te plegen met een pistoolschot door de borst. Als gevolg van de opgelopen verwonding overlijdt hij de dag nadien.

In het hart getroffen door deze zelfmoord overlijdt zijn broer Theo zes maanden later ook.

Enkele werken van Vincent van Gogh

De Zaaier – De Barmhartige Samaritaan – De Weesman – Korenveld met cypressen
Weg met wandelaars, cypres en ster – Roze rozen in een groene vaas – De rode wijngaard
Korenvelden in Auvers-sur-Oise – Bloeiende boomgaard – Korenveld bij zonsopgang
Paarse irissen tegen roze achtergrond – Zonnebloemen – Turfspitters in de duinen
Olijfbomen in berglandschap – Korenvelden onder dreigende lucht met kraaien