Dag 10 – Vrijdag 6 juli 2012 – Cernon – Loyettes – 101 km

Vrijdag 6 juli. Op het programma staat een rustdag …. maar vermits de meisjes stilaan ook toe zijn aan een beetje echte vakantie, besluiten we de rustdag nog 2 dagen uit te stellen tot we een hotelletje met zwembad hebben. Het wordt dus een rustdag op de fiets.

Na een sober ontbijt, maken we ons klaar onder een dreigende hemel. Donkere onweerswolken tekenen zich af tegen de bergen. De vriendelijke hoteleigenaar voorspelt ons een hele dag regen. We trekken onze regenjassen aan en beginnen vol goede moed aan de eerste afdaling van de dag richting de eerste stuwdam op de rivier de Aine.

Twee dingen worden al snel duidelijk: 1) dat de man van het hotel ongelijk had, de zon komt al heel gauw door de wolken en de wolken worden alsmaar witter (de regenjasjes kunnen snel weer uit) en 2) de benen zijn niet super vandaag, de bergen van gisteren zijn nog niet helemaal verteerd.

Gelukkig is het voor de eerste keer een redelijk vlak parcours (slechts 450 hoogtemeters zullen we maken). De hele ochtend rijden we door de George d’Aine. We rijden door het Jura gebergte en volgen de rivier door het dal. Onderweg zien we nog 2 stuwdammen. Het is er ongelooflijk rustig en liefelijk. Wat een mooie ochtend.

Tegen de middag ontmoeten we ons team bij het einde van het dal voor heerlijk stokbrood met Franse kaas. Na de lunch verlaten we het dal en wordt de weg iets minder aangenaam. Een aantal stukken langs drukkere wegen en drukke kruispunten. We zijn net terug op kruissnelheid als we telefoon krijgen van onze volgwagen, ze wachten ons op op een terrasje in het volgende dorp.

Want we zijn inderdaad in zuid-Frankrijk. Overal zie je nu gezellige terrassen en mannen die petanque spelen. Het fris drankje op het terras geeft ons de energiestoot voor de laatste 25 km. Deze gaan nu langs maisvelden met de waterinstallaties, zonnebloemvelden en drogende strobalen en dat alles bij een heerlijke temperatuur van zo’n 25 °.

Ik laat me rustig meedrijven in het wiel maar op dit laatste vlakke stuk van deze etappe halen we toch moeiteloos 28 km per uur. Onze conditie is er duidelijk op vooruit gegaan zonder we dit in de gaten hadden. We hebben dan ook al 1000 km in de benen.

In Loyettes vinden we ons hotelletje, heel sober en een beetje chaotisch. Als we in de douche staan, is het beneden paniek want blijkbaar is 1 van de afvoerbuizen lek en de keuken komt onder water te staan. Maar de bedden zijn ok en het terras voor de deur ook.

We gaan eten in het restaurant over de deur. Op vrijdag is het bbq-avond en we eten heerlijke dorade. De sfeer is bijzonder aangenaam. Heel het terras met uitzicht op de Rhone zit vol met lokale mensen en die Zuid-Franse sfeer bevalt ons wel.

Ongelooflijk dat je op een week tijd met de fiets vanuit Leuven/Maastricht in Zuid-Frankrijk geraakt. Al kost het wel inspanning merk ik aan mijn stilaan vermoeide benen. Morgen staat een zware tocht op het programma met weer behoorlijk wat klimwerk. Maar dan volgt dan toch de rustdag die we hopelijk in het zwembad kunnen doorbrengen.

Inez

Véél meer foto’s