Dag 14 – Dinsdag 10 juli 2012 – La Bégude-de-Mazenc – Avignon – 110 km

We moeten vroeg op in ons eenvoudig maar prima hotelletje want we moeten voor 9 uur ontbijten. Het was warm vannacht dus we hebben niet zo goed geslapen. Gelukkig staat er vandaag geen al te lange rit op het programma…. denken we.

De zon schijnt volop en we maken ons rustig klaar om te vertrekken. Ik krijg telefoon van de VRT radio. Er is een persbericht verschenen dat jongeren veel meer antipsychotica krijgen voorgeschreven dan enkele jaren geleden. De vraag is of ik daar op wil reageren. Dat doe ik graag omdat het een mooie gelegenheid biedt om onze actie en de PsyMate opnieuw onder de aandacht te brengen. Ik geef een kort interview en dan vertrekken we.

Er staat onmiddellijk een klim van enkele kilometers op het programma. Het is niet te steil dus het is heerlijk klimmen in de ochtendzon. De spieren nog even goed onder spanning zetten (een tip van Eddy Merckx in de voorbereiding van de beklimming van de Ventoux). Daarna volgt een lange afdaling, heerlijk naar beneden. Daar blijkt dat ik wat slordig ben geweest met de blaadjes van de routebeschrijving want pagina 83 ontbreekt. Gelukkig zijn onze volgers aan het shoppen in het volgende stadje dus we fietsen naar hen toe en kunnen dan weer op pad. We rijden nu echt door de Provence, door de lavendelvelden en de wijngaarden van de Côtes du Rhône. Wat een geuren! Het is prachtig om te rijden.

Onderweg krijg ik telefoon van Studio Brussel of ik om 5 uur nog eens op de radio wil komen. Staat genoteerd. In 1 van die prachtige Provençaalse stadjes stoppen we aan het petanqueveld. Er is een barretje dus we kunnen iets fris drinken en we installeren onze picknicktafel. De mensen zijn heel vriendelijk en we krijgen zelfs een drankje van het huis. Langzamerhand komen er meer en meer petanquers. Tijd voor ons om te vertrekken want we zitten duidelijk in de weg.

We fietsen verder door het prachtige landschap, langs de boomgaarden van nectarine- en abrikozenbomen. Het is bakheet en de wind blaast nu tegen onze richting. Dat maakt dit best een lastige tocht. We rijden langs de Rhône richting Avignon. Ons plan is om tijdig onze bestemming te bereiken voor het radio-interview dus we moeten er ook nog eens stevig het tempo in zetten. Uiteindelijk stranden we rond 5 uur op enkele kilometers van onze B&B. We rijden de drukke weg af en stoppen bij de lokale camping waar het gelukkig iets rustiger is. En dan volgt het life-gesprek met Erika van Tielen op StuBru, waar ik nog eens kan vertellen over onze tocht en het belang van de PsyMate. Fijn dat we zo veel aandacht krijgen in de Belgische media.

Daarna rijden we de laatste kilometers van onze 112 km van de dag! We komen aan in een prachtige B&B waar de meisjes al lang in het zwembad zitten. Wij duiken er ook bij om heerlijk af te koelen (opa en oma blijven liever op het droge).

Daarna krijgen we een uitstekende maaltijd geserveerd en daarmee zijn we klaar voor de apotheose op de Mont Ventoux. We hebben besloten om hier in Villeneuve d’Avignon te blijven en morgen niet richting Bedoin te fietsen. We hebben onze kilometers al meer dan gemaakt dus het is verstandiger om de benen te laten rusten. En onze meisjes genieten zo van het zwembad, dat willen we hen niet onthouden.

Dus morgen nog een rustdag en donderdag beginnen we aan de grootste uitdaging van deze hele tocht, de kale berg, de Mont Ventoux. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan!

Inez

Véél meer foto’s