Dag 16 – Donderdag 12 juli 2012 – Bedoin – Le Mont-Ventoux

Op de top van de Mont Ventoux voelen de benen nog fris, dus we besluiten om de tweede beklimming niet uit te stellen tot morgen maar ook vandaag de laatste etappe van onze tocht al aan te vatten. Opa heeft zijn doel bereikt en zal ons opwachten aan Chalet Reynard.

Vanavond wordt in Kortenberg een voorstelling / tentoonstelling gehouden “Le Finnisage”. Ik ga live participeren via Skype waarbij ik zal praten met Sven, de acteur en drijvende kracht achter deze voorstelling. Ik hoop hem te kunnen vertellen dat we onze onderneming succesvol hebben kunnen afronden. ( zie video onderaan ).

We rijden naar beneden in Bedoin en maken ons klaar voor de tweede beklimming van de dag. We eten nog snel een broodje en dan vertrekken Erik en ik voor de allerlaatste etappe van onze tocht. Het is op de middag en de zon schijnt volop maar dat deert ons niet. We vertrekken vol goede moed. De klim vanuit Bedoin is veel zwaarder. Na de eerste relatief lichte 5 km, staat er nog 16 km op het programma met een gemiddeld stijgingspercentage van 9.1%. Enkele dagen geleden kwamen we erachter dat mijn fiets achteraan iets minder kleine kamwielen had dan die van Erik en dat verschil begin ik nu te voelen. Zelfs op mijn allerkleinste verzet begint het al gauw heel zwaar te worden. We besluiten om niet samen te blijven maar ieder op eigen tempo naar boven te rijden. Onderweg worden we nogmaals aangemoedigd door de familie Vanderschueren. Na km 8 beginnen mijn buikspieren te verkrampen. Ik heb intussen geleerd dat dit een signaal van mijn lichaam is dat het niet meer verder wil. Koppig wil ik toch doorzetten maar ik weet dat het zwaarste stuk nog moet komen van kilometer 11 tot 14. Ik fiets nog verder tot kilometer 12 maar dan is het vat leeg. Ik raak niet meer verder, ondanks de aanmoedigingen van medefietsers (allez, courage).

Maar we kunnen gelukkig onze joker inzetten. Erik zit nog steeds ‘op de pedalen voor psychose’ en bedwingt de Mont Ventoux voor de tweede keer deze dag. Hij heeft deze 1435 km nog geen één keer pijn gehad aan de benen maar nu is hij toch ook aan het afzien.

Ik stap mee in de volgwagen en we zien hem terug bij Chalet Reynard waar hij opnieuw begint aan het laatste stuk op de kale berg. Wij stoppen bij het monument van Tom Simpson en ik besluit dat dit een waardige plek is om de medaille van de Kweekvorsen die ik gekregen heb op de carnavalsavond in Vijverdal achter te laten.

Daarna gaan we voor de tweede keer naar de top waar Erik na 2 uur en 20 minuten heel moe maar ook heel tevreden verschijnt.

Ik kan dus met grote trots ’s avonds aan Sven en de meer dan 200 mensen die “Le Finnisage” bijwonen vertellen dat we geslaagd zijn in ons doel. Het applaus uit de zaal overvalt en ontroert me!

//ilo-static.cdn-one.com/iloapp/gallery/html/embed.html?albumId%3D39%26videoId%3D155%26galleryLocation%3Dgalerijbob%26domainName%3Dbobgermeys.be%26pUrl%3D%2F%2Filoapp.bobgermeys.be%2Fdata%2F_gallery%2Fpublic%2F39%2F151132594367473400_thumb.jpg%26nUrl%3D%2F%2Filoapp.bobgermeys.be%2Fvideo%2Fpublic%2F39%2F151132594367473400_normal.mp4%26mUrl%3D%2F%2Filoapp.bobgermeys.be%2Fvideo%2Fpublic%2F39%2F151132594367473400_mobile.mp4En daarmee is er een einde gekomen aan onze tocht. Het is mooier geweest dan we ooit hadden durven dromen. Het begon met een klein idee “we moeten iets doen om psychose onder de aandacht te brengen, misschien een fietstocht?”…. en het is uitgegroeid tot een enorm evenement waarbij dit doel meer dan bereikt is. We hebben een aanzet kunnen geven om het stigma rond psychische problemen te doorbreken, we hebben meer geld ingezameld dan we ooit hadden durven dromen en er zijn veel meer mensen dan we hoopten betrokken geraakt bij deze actie.

Dank aan jullie allen voor alle steun! De top van de Mont Ventoux is het einde van onze tocht, maar vormt ook het startpunt voor een nieuwe actie volgend jaar! Want deze beweging die we in gang gezet hebben, mag niet stoppen! Samen met Te Gek blijven we verder werken aan destigmatisering van en fondsenwerving voor de psychiatrie!!

Succes ook aan de fietsers van Te Gek die gisteren met hun fietstocht in het zog van de Tour de France vertrokken zijn! We denken aan jullie!

Inez

Véél meer foto’s