Dag 16 – Donderdag 12 juli 2012 – Sault – Le Mont-Ventoux – 26 km

Vandaag de grote dag, we beklimmen de Mont Ventoux. Iedereen is een beetje gespannen. Ik had ook wat moeite om gisteravond in slaap te komen.

Om kwart voor 7 staan we op en maken we ons klaar. We ontbijten met Amerikaanse pancakes, vullen de bussen met sportdrank en zetten de fietsen op de wagen. Om kwart na 8 zijn we weg richting Mont Ventoux. Dit zijn de allereerste kilometers van deze tocht die we met de wagen maken. Het is best een lange rit (naar Sault is het meer dan 70 km). Gelukkig schieten we goed op en om kwart na 9 beginnen we de echte voorbereiding. Op de parking in Sault zijn verschillende wielrenners zich aan het voorbereiden op de klim. De zon schijnt volop en er staat een stevig windje.

Om kwart voor 10 beginnen we eraan, de grote finale op de Mont Ventoux, 26 km klimmen tot op 1900 meter hoogte. De rit begint met een afdaling en dan beginnen we geleidelijk te klimmen. Het is er prachtig, door de lavendelvelden en de bomen klimmen we geleidelijk naar boven. De wind maakt het op die lagere stukken soms wat zwaarder maar het klimmen gaat heel goed. Na 6 km staat de volgwagen klaar met bananen en de nodige aanmoedigingen. Ik klim samen met Erik en een beetje achter ons rijdt opa.

Nu onze benen goed opgewarmd zijn gaat het klimmen nog beter. De kilometers gaan echt vlot voorbij. We zijn intussen 45 minuten aan het fietsen maar het lijkt of we nog maar net vertrokken zijn. Langzaam aan komen we meer tussen de bomen. Het klimmen blijft goed gaan zonder al te veel inspanning. Om de 5 km worden we bevoorraad en aangemoedigd door onze volgwagen. Net voor Chalet Reynard is het zelfs een beetje dalend waardoor we onze benen even kunnen laten rusten.

Want dan volgt het tweede gedeelte van deze tocht, de zware laatste 6 km van Chalet Reynard naar de top op de kale berg. Vanaf hier gaat het in percentages van 7, 8, 9 en 11% naar boven. Het klimmen wordt direct een stuk zwaarder, maar hier begint de wind ons ook parten te spelen. We hebben telkens een strook met volop wind op kop en dan na de bocht komen we een beetje in de luwte, om na de volgende bocht terug volop in de wind te komen.

De top lijkt dichtbij maar het is goed om de kilometers in de gaten te houden want het is echt nog een lange weg. Het voelt heel bijzonder om hier te rijden en het uitzicht is magnifiek. Je kijkt bijna tot in het dal, 1900 m lager. Langs de weg staan fotografen om al die inspanningen te fotograferen. Na 2 uur en 5 minuten staan we op de top van de Mont Ventoux. Een kwartier later komt ook opa op de top aan.

We hebben het gehaald! Het doel is bereikt! Wat een prachtige finale, 1435 km op de fiets om te eindigen boven op de top van de Mont Ventoux. Op de top worden we opgewacht door onze volgwagen maar ook door de familie Vanderschueren, één van onze sponsors, die ons staan op te wachten met een fles wijn! We voelen ons echt gedragen door alle steun, van hen maar ook van iedereen in België en Nederland die ons de voorbije weken gevolgd hebben. Dit is een schitterend hoogtepunt!

Inez

Véél meer foto’s