Dag 4 – Zaterdag 30 juni 2012 – Bourscheid – Cattenom – 110 km

Na een heerlijk rustige nacht staan we paraat voor alweer onze vierde etappe. In het hotel verblijven nog 2 fietsers die dezelfde route volgen. Zij hebben echter alles bij op de fiets (inclusief tent en kookmateriaal). Respect, want wij moeten al hard werken om onze lichte fietsjes naar boven te trappen.

Om 10 uur is alles ingeladen en kunnen we op de fiets stappen. We beginnen al onmiddellijk met een flinke klim en dat doet pijn als de benen nog niet warm zijn. Gelukkig staat er vandaag een stralende zon dus dat geeft moed. Onder ons stroomt de rivier en de campings aan de oever stralen vakantie-sfeer uit, zo in de ochtendzon. Na onze eerste klim en een prachtig lange afdaling rijden we verder door het dal van de Sure. Een heerlijke morgen weeral.


In Ettelbruck moeten we behoorlijk zoeken, maar uiteindelijk vinden we de piste cyclable Alzette, een prachtig aangelegd fietspad dat door het dal van de rivier Alzette loopt. Bij het kasteel van Pettingen zien we de volgwagen. Oma en de meisjes hebben weer voor een heerlijke lunch gezorgd. De lucht is ondertussen bewolkt geworden en tijdens het lunchen vallen enkele druppels maar gelukkig niet veel.

Daarna vervolgen we onze weg op de piste cyclable richting Luxemburg. De vlakke route doet goed aan onze benen. Het eerste stukje door Luxemburg stad loopt uitstekend, maar dan geraken we weer het spoor bijster. We spreken een man aan om ons richting Hesperange te helpen. Nadat hij ons verzekerd heeft dat het “tres loin” is, stuurt hij ons knal de verkeerde richting op, met de zwaarste klim van de dag tot gevolg. Eenmaal boven blijkt dat we volledig in de verkeerde richting zitten. De volgende voorbijganger weet gelukkig wel waar hij het over heeft en hij dirigeert ons tot op de piste cyclable Hesperange. De donkere lucht die boven ons hoofd hangt, trekt langzaam voorbij zonder 1 druppel regen te laten vallen.

We fietsen verder en langzaam trekt de hemel terug open. Nog even zoeken om de grens te vinden en dan zijn we in het liefelijke Frankrijk.

We fietsen door de korenvelden en door kleine dorpjes in de late namiddag zon. In de verte zien we de koeltorens van de kerncentrale van Cattenom. Een vreemd zicht in dit landelijke Noord-Frankrijk.

Langzamerhand wordt het landschap terug meer golvend met regelmatig korte maar pittige klimmetjes. In Cattenom rijden we naar Koenigsmacker waar oma en de meisjes ook net gearriveerd zijn. Zij hebben vandaag hun eerste echte vakantie-dag beleefd. Zij zijn op uitstap geweest naar Luxemburg stad en daar had iedereen van genoten.

Ons hotel is wat verouderd maar verder prima. We krijgen de lokale keuken geserveerd en stellen vast dat Noord-Frankrijk inderdaad een vergeten stukje Frankrijk is, want op deze zaterdagavond in het eerste weekend van juli zijn hier bijzonder weinig toeristen te bespeuren. Morgen wachten ons weeral serieus wat heuveltjes. Op tijd het bed in is de boodschap.

Inez

Véél meer foto’s