Dag 5 – Zondag 1 juli 2012 – Cattenom – Château Salins – 85 km

Etappe 5 alweer van onze tocht, het vliegt echt voorbij. We komen wat traag op gang vandaag. We slapen een beetje uit en eten een eenvoudig ontbijt in het hotel. Buiten belooft de lucht niet veel goeds, veel donkere wolken met af en toe een straaltje zon. Maar dat laten we niet aan ons hart komen.

De routebeschrijving belooft een pittige etappe, we zijn er klaar voor. Na 2 km rijden we al verkeerd, maar dat zal de eerste en laatste keer zijn vandaag. Onder een bewolkte lucht fietsen we door Noord-Frankrijk. We waren gewaarschuwd dat Frankrijk nergens vlak is en de eerste 150 km in Frankrijk bevestigen dat. We klimmen en dalen voortdurend. Korte, stevige klimmetjes die pijn doen aan onze verzuurde benen. Maar boven worden we telkens beloond met prachtige vergezichten over de glooiende korenvelden en klaprozen. Het is hier bijzonder mooi, uitgestrekt, en verlaten. Af en toe passeren we heel authentieke Franse dorpjes. Voorlopig krijgen we ook geen regen en de temperatuur is goed.

Oma en de meisjes hebben weer een prachtig plekje voor de lunch gevonden. We picknicken midden in het groen, het smaakt weer overheerlijk! Voor de eerste keer een echte Franse baguette en heerlijke appelflappen. Naar goede gewoonte (het lijkt wel het moesson seizoen) komen er heel donkere wolken opzetten tijdens de lunch. Er vallen enkele druppels en we vrezen voor de rest van de dag. Maar als we boven komen na onze volgende beklimming, breekt de zon door de wolken en langzaam begint het op te klaren. Er steekt wel een felle tegenwind op en dat maakt het stijgen en dalen nog extra zwaar.

Voor de eerste keer deze tocht krijgen we echt last van de benen. Ik moest denken aan de patiënten op Monica en Joris in Kortenberg die elke dag op de hometrainer met ons meerijden. Hebben jullie ook afgezien vandaag?
Op het einde moesten we een beetje uitwijken van de route om aan ons hotel te komen. We reden langs de D70 B, opnieuw bergop. Op een bepaald moment was de weg zelfs niet meer geasfalteerd (vandaar natuurlijk die 7O B) maar we werden weer beloond met een schitterend uitzicht over de omgeving!

Nog 1 afdaling en we kwamen aan in Delme. Oma en de meisjes waren al gearriveerd. Zij hadden een poging gedaan om Metz te bezoeken maar door vele wegenwerken, weinig parkeerplaats en grote drukte, zijn ze niet verder geraakt dan door de stad te rijden. Zij hadden alles al geinstalleerd, dus we konden onze vermoeide benen laten rusten. Maar er was nog een laatste hinderpaal. Het restaurant van het hotel bleek gesloten en in de wijde omgeving bleek geen enkel restaurant open op zondagavond. Maar gelukkig was er een pizza take-away en de pizza aan de plastieken tafel in de avondzon smaakte. En nu op tijd bed in, want morgen volgen nog meer bergen en dalen!

Inez

Véél meer foto’s