Dag 6 – Maandag 2 juli 2012 – Château Salins – Mirecourt – 115 km

Het licht door de gordijnen wekt ons rond half 8. Een nacht rust heeft goed gedaan, al heb ik een halve nachtmerrie gehad over heel pijnlijke benen. Gelukkig blijkt het in realiteit nogal mee te vallen. We maken ons heel rustig klaar, eten een lekker ontbijt en om 10 uur is het intussen geroutineerde team klaar om te vertrekken.

Voor de eerste keer zien we ’s ochtends geen zon en de temperatuur is ook een pak frisser dan de vorige dagen. We vertrekken voor een lange etappe. Na enkele minuten begint het al te druppelen. Ik heb deze keer mijn voorzorgen genomen en trek mijn schoenbeschermers aan, want niets zo vervelend als die natte schoenen. Het landschap blijft golven en we krijgen al vrij snel een heel steile klim voorgeschoteld. Maar het gaat verrassend goed! Komt het door de afwezigheid van de wind die ons gisteren zo veel parten speelde, door de koelere temperatuur, of worden we echt dag na dag een beetje sterker? Het gaat in ieder geval heel vlot vandaag.

De route is opnieuw heel mooi. Glooiend tussen de korenvelden, de maisvelden en het eerste zonnebloemveld en vooral heel veel ruime vergezichten. Bonte en bruine koeien zijn de enige levende wezens die we tegenkomen en af en toe een roofvogel. Fietsen is echt een vorm van meditatie, langzaam verwaaien alle gedachten en er is alleen nog het hier en nu.

Het blijft heel de ochtend regenen, gelukkig een malse regen die ons niet volledig doorweekt. Maar de koelere temperatuur maakt het toch wel koud. We ontmoeten onze volgwagen in Luneville, een stadje van vervallen glorie in de Loraine streek. We willen ons even ergens opwarmen maar de lokale tavernes serveren geen eten op maandag. Dan maar een baguette van de plaatselijke boulangerie uit het vuistje. Gelukkig is het intussen droog geworden. We trekken warmere kleding aan en vertrekken voor de tweede helft van de tocht.

De route blijft mooi golven, met nu vooral veel lange maar niet al te zware hellingen en lange afdalingen. Het is nog steeds dicht bewolkt maar blijft gelukkig droog. We houden er flink het tempo in en het gaat goed. De meisjes en oma bezoeken intussen Nancy. Het blijkt een heel mooie stad met een prachtig plein, maar helaas regent het er pijpenstelen, regen waar wij gelukkig aan ontsnappen. Na het passeren van de Moezel in het stadje Charmes wijken we af van de route richting Beaudraicourt waar ons hotelletje ligt.

We moeten een 10-tal kilometer over een gele weg (op de Michelin-kaart) rijden en dat valt tegen. Druk verkeer dat langs ons heen raast. Net op die plek rijdt opa dan nog lek. De binnen- en buitenband helemaal aan stukken. Gelukkig zijn we op alles voorzien en na 20 minuten is het hersteld. Na de laatste loodjes (nog een stukje over een rode weg, die nog drukker is), komen we aan in een mooi hotelletje in Beaudraicourt.

We worden heel vriendelijk ontvangen en de warme douche doet echt deugd. We hebben uiteindelijk 115 km gereden maar de vermoeidheid valt goed mee. We eten ter plekke een lekker menu en dan opnieuw op tijd het bed in want morgen staat er opnieuw een lange rit op het programma. De tijd vliegt echt voorbij, morgen zitten we al in de helft.

Inez

Véél meer foto’s