Dag 8 – Woensdag 4 juli 2012 – Port sur Saône – Fluans – 121 km

Etappe 8 vandaag, de langste die op het programma staat.

We ontbijten in het hotel en maken ons klaar voor de volgende rit, gelukkig opnieuw in de zon. We vertrekken vol goede moed op de D13 die ons terug op de route moet brengen. De eerste 6 km gaat gestaag bergop, we beginnen ervaren klimmers te worden. Eenmaal boven kijken we nog eens op de kaart om te ontdekken dat we de D13 in de verkeerde richting aan het volgen zijn. Het vertrek blijkt steeds het moeilijkste moment van de dag te zijn.

Omkeren dus en in 1 lange afdaling terug naar waar we vandaan kwamen. De D13 leidt ons langs de stad Vesoul en vervolgens richting zuiden. We zitten opnieuw op een gele weg en dat blijft onplezierig rijden. Er is niet al te veel verkeer maar ze rijden ontzettend snel.

We ontdekken een prachtig aangelegd fietspad en besluiten dat te volgen ook al voert het niet helemaal in onze richting. Maar het verschil in fietsplezier is dag en nacht.

Het fietspad voert ons naar een klein dorpje en vandaar zoeken we via kleine baantjes onze weg verder terug naar de route. In het begin is het nog redelijk bewolkt maar de zon komt steeds meer te voorschijn en het is warm. De dorpjes die we doorrijden worden ook steeds meer zuiders van sfeer. Oma en de kids hebben zich ook vergist met de D13 en hebben na een lange zoektocht (want wij hadden de kaart mee) uiteindelijk ook de goede richting gevonden. We ontmoeten elkaar in Frennes en eten aan een houten tafeltje in de schaduw van een boom over het kerkje van Frennes. Frans brood, kaas, tonijn, het blijft smaken.

Rond 2 uur zijn we weg voor de tweede helft. We hebben nog heel wat kilometers voor de boeg. Geleidelijk verandert het landschap. De velden met strobalen worden nu afgewisseld met bosrijke heuvels. De roofvogels blijven voor mij het meest indrukwekkend. We fietsen gestaag verder met opnieuw de nodige klimmetjes. De training lijkt te helpen want op het programma stond een klim van 1 km aan 8%, maar we hebben hem gefietst zonder dat het ons was opgevallen dat die steiler was dan de 5 en 6% die we de laatste dagen vooral voor de kiezen kregen.

De hitte maakt het iets zwaarder dan gisteren maar we vorderen goed. Onze chambre d’hôte ligt 2 km van de route. We zijn blij als we de richtingaanwijzer naar het dorp zien. Maar het valt tegen want ook die laatste 2 km is het nog stevig klimmen. En dan arriveren we na 121 km in een prachtig gerestaureerd oud huis. We worden heel vriendelijk ontvangen en de kamers zijn schitterend. Eten doen we in een dorpje verderop.

Voor de eerste keer eten we buiten op een terras aan het water. En daarna is er zelfs nog tijd voor een partijtje poker.

Opnieuw een heel geslaagde dag! Morgen staat er een echte col op het programma, benieuwd of de benen daar klaar voor zijn!

Inez

Véél meer foto’s